Glanskop

Glanskop (Poecile palustris)

Blauwborst (Luscinia svecica) - Foto: © www.birdphoto.nl Blauwborst (Luscinia svecica) - Foto: © www.birdphoto.nl
Glanskop (Poecile palustris) - Foto: © www.birdphoto.nl Glanskop (Poecile palustris) - Foto: © www.birdphoto.nl

De glanskop (Poecile palustris) is een zangvogel uit de familie van de echte mezen (Paridae). Deze vogel komt voor in Nederland en is te herkennen aan zijn glanzende zwarte kopkap en kleine zwarte bef op de keel. De onderzijde is grauwwit, en de vogel heeft een zwarte snavel en blauwgrijze poten.

De glanskop heeft een scherp "ies"-geluid gevolgd door een afgekapt "èk", wat hem onderscheidt van de matkop, die een zeurende "tji-hèè-hèè-hèè" roep heeft.

Leefgebied

De glanskop leeft vooral in loofbossen, gemengde bossen en bosrijke gebieden met veel ondergroei. Hij geeft de voorkeur aan vochtige bossen met veel oude bomen waarin hij natuurlijke holtes kan vinden om te nestelen. Je vindt hem ook in parken en grotere tuinen, mits er voldoende dekking en voedsel aanwezig is.

Voedsel

De glanskop voedt zich voornamelijk met insecten, spinnen en zaden. Hij is een typische bosvogel die zich vaak in de kruinen van bomen bevindt.
Blauwborst (Luscinia svecica) - Foto: © www.birdphoto.nl Blauwborst (Luscinia svecica) - Foto: © www.birdphoto.nl

Verspreiding

De glanskop komt voor in grote delen van Europa en Azië. In Europa is hij wijdverspreid, van Spanje en Frankrijk tot in Rusland. Hij ontbreekt in Ierland en delen van Scandinavië. In Nederland is de glanskop een vrij algemene broedvogel, vooral in de oostelijke en zuidelijke bosrijke gebieden. Hij is standvogel, wat betekent dat hij meestal het hele jaar in hetzelfde gebied blijft.

Nestbouw

De glanskop nestelt in holtes van bomen of in nestkasten. Het vrouwtje legt meestal 6 tot 10 eieren, die door beide ouders worden bebroed. De jongen worden na ongeveer 16 dagen uitgevlogen.

Bijzonderheden

De glanskop wordt vaak samen met de matkop beschouwd als een tweelingsoort vanwege hun gelijkenis in uiterlijk en gedrag. Het belangrijkste onderscheid tussen de twee is hun roep en zang.

Wat is dit? Vink "Onthoud mij" om uw winkelwagen op deze computer te raadplegen, ook als u niet ingelogd bent.