Voedingsonverdraaglijkheid

 

Voedingsintolerantie en -allergie bij de hond zijn niet hetzelfde. Dit heb je in het eerste deel van deze themaserie al kunnen lezen. Maar zowel bij intolerantie als allergie, zijn bestanddelen van de voeding van je dier, de oorzaak. In dit deel legt Angelica uit wat de gevoeligheid veroorzaakt en wat je er als eigenaar aan kunt doen.

Wat is de oorzaak van voedingsintolerantie bij honden?

De belangrijkste veroorzaker van voedingsintolerantie zijn verschillende graansoorten zoals tarwe, gerst en haver. Maar ook rijst, maïs en soja komt vaker voor in diervoeding en kan voedingsintolerantie veroorzaken. De granen zijn een goedkope grondstof voor hondenvoeding. Maar honden kunnen ook gevoelig reageren op eiwitsoorten. Daarbij gaat het vaak om eiwitten van rund, kip, varken, witvis of van melkproducten. Helaas hebben onze vierbenige vrienden in de tussentijd ook allergieën voor de zogenoemde hypoallergenen soorten ontwikkelt, zoals lam, konijn en paard. Dit maakt het vinden van de oorzaak steeds moeilijker.

Diagnose en therapie bij voedingsintolerantie

Om uit te vinden op welk ingrediënt je hond allergisch of intolerant reageert, bestaat geen snelle test. Wanneer je dierenarts of natuurgeneeskundige alle andere oorzaken voor de symptomen (zoals infecties of parasieten) heeft uitgesloten, is het verstandig om een eliminatiedieet te starten.

Wat is een eliminatiedieet?

Belangrijk bij een eliminatiedieet is: tijd. Bij zo’n dieet moet je hond langere tijd een speciaal dieet volgen. Deze periode duurt zo’n 6 tot 10 weken. In ieder geval tot de hond een tijdlang geen symptomen van intolerantie heeft vertoond. In die periode mag je alleen voeding geven op basis van maar één eiwit- of koolhydraatbron. Kies hiervoor een voeding die de hond tot dan toe niet of nauwelijks heeft gegeten. Hierdoor voorkom je dat de hond al een allergie of intolerantie voor de voeding heeft ontwikkeld.

Een “klassieker” van een eliminatiedieet voor honden is zelf gekocht paardenvlees en aardappel. Houd hierbij in gedachten dat er tegenwoordig al veel honden zijn die een onverdraaglijkheid voor paardenvlees ontwikkeld hebben. In dat geval is het advies om geit en aardappelen of gierst te kiezen.

Kant en klare voeding bij een eliminatiedieet?

Bij kant en klare voeding is het lastig om de gewenste ingrediënten bij voedingsintolerantie te vinden. Vaak zijn de hypoallergene voeders niet 100% puur of niet volledig gedeclareerd. Een onderzoek wijst uit dat bij 8 van de 10 monsters niet gedeclareerde bestanddelen worden gevonden. Daarbij gaat het vaak om een mix van gevogelte of lam met rijst. Maar ook andere ingrediënten zoals granen, soja of kunstmatige vitaminen worden gevonden. Daarom is kant en klaar voer bij een eliminatiedieet niet altijd geschikt. Het kan zelfs de problemen versterken. Ook droge brokken raadt Angelica af vanwege de omvangrijke samenstellingen.

EliminiatiedieetToch hoef je niet zelf te gaan kokkerellen. Wanneer je bijvoorbeeld te weinig tijd heb, kan je kiezen voor hoogwaardig rauw vlees of voor blikken met puur vlees (met één enkele eiwitbron, b.v. 100% geit)

Hoe verloopt de therapie bij voedingsintolerantie?

Het is belangrijk om het dieet consequent vol te houden. Dat betekent dat je je hond ook buiten goed in de gaten moet houden. Houd goed in de gaten dat hij niets te pakken krijgt tijdens het uitlaten of van een vriendelijke passant die je hond iets lekkers wil geven. Ook een restje van tafel is absoluut verboden. Zelfs één enkele keer afwijken van het dieet kan de therapie in gevaar brengen. Ook wormkuren, entingen en antibiotica moeten vermeden worden. Al deze voorzorgsmaatregelen zijn tijdrovend en vermoeiend, maar ze werken alleen als ze streng worden toegepast. Geduld en volharding zijn op termijn lonend.

Tips voor een succesvol eliminatiedieet

Om een eliminatiedieet succesvol te doorlopen, is een goede voorbereiding en doorzettingsvermogen belangrijk. Daarom is het belangrijk om tijdens deze periode hulp te zoeken van een expert. Een voedingsdeskundige of dierenarts, die bekend is met voedingsonverdraaglijkheid en voedingssamenstelling, kan advies geven. Daardoor kan je voorkomen dat je eindeloos moet zoeken voor je het juiste dieet hebt gevonden. Samenspraak met een expert kan je helpen de benodigde motivatie en optimisme vast te houden.

Wanneer tijdens het eliminatiedieet de symptomen zijn afgenomen, kunnen één voor één olie, kruiden en calcium toegevoegd worden. Iepenschorspoeder kan helpen om de maag en darmen te kalmeren bij een voedingsonverdraaglijkheid. Ook andere koolhydraten kunnen stap voor stap toegevoegd worden. Blijft je hond vrij van symptomen, dan kunnen ook andere vleessoorten aangeboden worden. Toont je hond bij deze nieuwe ingrediënten weer voedingsonverdraaglijkheid, dan ontstaat in de eerste uren al jeuk. Maag- en darmproblemen zijn pas later zichtbaar. Zo kan je stapsgewijs vaststellen op welke bestanddelen je hond met een voedingsintolerantie of -allergie reageert.

Je dierenarts of voedingsdeskundige kan je bij alle stappen begeleiden. Tijdens het volgen van een eliminatiedieet is het verstandig om een dagboek bij te houden. Zo kom je er achter op welke stoffen je hond goed reageert en welke niet. Met veel geduld wordt uiteindelijk duidelijk welke voedingsmiddelen in de toekomst vermeden moeten worden.

Heb je ervaringen met het eliminatiedieet bij honden? Hoe lang duurde het, welke allergenen worden ontdekt? Laat het ons weten in de reacties bij dit bericht.

Wij wensen jou en je hond een zorgeloze en aangename tijd
Jouw AniForte Team