Voedingsintolerantie neemt de laatste jaren steeds meer toe bij honden. Maar veel Voedingsintolerantie bij honden - DEEL 1hondenbezitters ontdekken te laat dat de symptomen zoals jeuk en maagproblemen een reactie zijn op het voer. Daarom legt Angelica in Deel 1 van de themaserie “voedingsintolerantie – op zoek naar de oorzaak” uit waaraan je voedingsintolerantie of -allergie bij honden kunt herkennen.

Voedselallergie of voedingsintolerantie?

Vaak wordt een voedingsallergie gelijkgesteld met een voedingsintolerantie. Maar er is een verschil: bij een voedingsallergie is het immuunsysteem betrokken. Het afweersysteem van de hond verzet zich tegen bepaalde ingrediënten in het voer. Daarentegen is voedingsintolerantie een overgevoeligheidsreactie.

Wat is een voedselallergie precies?

Wanneer een hond allergisch op een bepaald bestanddeel van het voer (meestal 2 of 3) reageert, zet het lichaam het immuunsysteem aan het werk. Bij een voedingsintolerantie werkt dit anders. De reactie van het immuunsysteem resulteert vaak in sterke huidreacties van je dier.

Een dierenarts kan een allergietest doen. In deze tests worden vaak ook pollen van grassen en planten uit de omgeving meegenomen. Deze test is niet 100% zinvol bij het vaststellen van een voedingsallergie en daarmee bij het uitsluiten van een voedingsintolerantie. Bij het onderzoek worden voedermiddelen geïdentificeerd, die hoogstwaarschijnlijk door de hond verdragen worden. Er kan alleen niet met 100% zekerheid vastgesteld worden, op welke stof de hond allergisch reageert en bij welke stof een voedingsintolerantie optreedt.

Bij het bloedonderzoek wordt gekeken of de hond bij bepaalde voedingsmiddelen antilichamen aanmaakt. Wanneer geen antilichamen gevonden worden, kan men ervan uit gaan dat de hond niet allergisch op dat voedingsmiddelen reageert. Zijn er wel antilichamen vastgesteld, dan betekent dat niet altijd dat er een allergie bestaat. Het betekent alleen dat de hond ermee in contact is geweest.

Voedingsintolerantie bij honden - DEEL 1

Om vast te stellen of en waarop je hond allergisch reageert en of dat het om een voedingsintolerantie gaat, is een eliminatiedieet of uitsluitingsdieet het meest geschikt. Daarbij voer je jouw viervoeter over een periode van 4 tot 6 weken uitsluitend één vlees- en één koolhydraatbron. Over het algemeen wordt een allergie door een eiwit veroorzaakt. Deze kan uit granen, vlees of andere toevoegingen komen. Een allergie uit groenten of fruit komt maar zelden voor. Verdwijnen de symptomen van je hond beetje bij beetje, dan lijkt het verdacht veel op een voedselallergie. Om het zeker te weten doe je nog een provocatietest. Dan voer je weer het oude voer. Als de oude symptomen dan weer terugkomen, dan kan je ervan uit gaan dat het om een voedselallergie gaat.

Primaire en secundaire voedselallergie

Bij een voedselallergie kunnen een primaire en secundaire allergie onderscheiden worden. Het onderscheid wordt gemaakt op basis van de tijd die het duurt voordat de hond reageert op het voer. Bij de primaire voedselallergie volgt de reactie zeer snel. Bij de secundaire allergie laat de reactie langer op zich wachten. Het kan dan meerdere weken duren. Pas nadat de hond een langere periode het voer eet, gaat het immuunsysteem zich verzetten en reageert het “overspannen”.

Hierdoor kan het gebeuren dat je hond jaren hetzelfde voer eet en pas na lange tijd een allergische reactie krijgt. Voor het baasje lijkt de voedselallergie dan plotseling te zijn ontstaan, terwijl deze al langere tijd aanwezig was. In zulke gevallen is het belangrijk om de alle bestanddelen van de voeding met een uitsluitingsdieet te testen. Bij een voedselallergie moet het bewuste voedingsmiddelen een leven lang vermeden worden.

Wat is voedingsintolerantie precies?

Voedingsintolerantie en -allergie hebben met elkaar gemeen, dat bepaalde bestanddelen van het voer niet door de hond verdragen worden. Maar bij voedingsintolerantie reageert niet het hele immuunsysteem hierop. De problemen uiten zich vooral in het maag- darmkanaal. Helaas kan dit voor het dier zeer pijnlijk zijn. Veel dieren met voedingsintolerantie reageren onrustig en tonen zo hun eigenaar dat het niet goed met ze gaat. Het is daarom belangrijk dat je als baasje weet op welke symptomen je moet letten.

Welke symptomen passen bij voedingsintolerantie of -allergie bij de hond?

Maag- en darmproblemen

Bijzonder opvallend zijn bij voedingsintolerantie de maagproblemen van je hond. Het gaat dan om tekenen als gras eten, overgeven, rommelende maag en reverse sneezing. Bij reverse sneezing "niest" de hond lucht naar binnen. Ook de darm, en vooral de dikke darm, wordt bij voedingsintolerantie getroffen. De hond heeft last van winderigheid, rommelende darmen en een opgeblazen buik.

Wanneer je merkt dat de ontlasting vaak gepaard gaat met slijm of zelfs bloed, dan kan dit een teken zijn van voedingsintolerantie. In zo’n geval kan om een dikkedarmontsteking (colitis) met verteringsproblemen gaan. Vaak is ook de maagslijmlaag bij een intolerantie getroffen. Doordat het maag- darmkanaal van de hond niet alle voedingsstoffen kan opnemen, kan het dier verzwakt raken.

Jeuk en huidproblemen

De kenmerken van een voedselallergie of -intolerantie worden niet altijd goed herkent. Dit komt doordat ze geen direct verband hebben met de voeding: bijten, kauwen en likken aan de poten. Zo’n reactie geeft de hond door zeer veel jeuk, die door de allergenen worden veroorzaakt. Ook in het anale gebied kan het voor het dier erg jeuken. Door het intensieve likken, bijten en krabben beschadigd de huid waarna deze kan gaan ontsteken. Natuurlijk kan jeuk ook een andere oorzaak hebben dan een allergie. Om daar duidelijkheid in te krijgen kan je heb beste je dierenarts of natuurgeneeskundige raadplegen.

Voedingsintolerantie bij honden - DEEL 1

Atopische dermatitis is de belangrijkste en meest voorkomende allergische reactie van de huid. Het belangrijkste symptoom is hier meestal ernstige jeuk. Deze is vooral aanwezig in het gezicht, bij de lippen en rond de ogen. De geïrriteerde huid is vaak rood en warm. Door de jeur wrijft de hond met zijn gezicht over het tapijt. ook de oren kunnen rood zijn en heet aanvoelen. Tranende ogen komen regelmatig voor. Ontstekingen aan de oren (Otitis externa) en//of de anaalklieren kunnen tekenen zijn van een allergische reactie, maar niet van intolerantie.

Door het likken kan de vacht een bruine verkleuring krijgen. Bij veel en regelmatig likken kunnen zelfs kale plekken ontstaan en de huid kan dikker worden. Door het likken en krabben kan de huid beschadigd raken. De wondjes die ontstaan kunnen gaan ontsteken door bacteriën uit de omgeving. Overige signalen kunnen zijn: een vettige vacht, een schilferige huid of een sterkere lichaamsgeur.

Allergieën worden ook als een mogelijke oorzaak van likgranuloom gezien, een frustrerende, moeilijk te behandelen situatie, bij welke de hond zichzelf door constant likken verwondt.

Heb je ervaring met voedingsintolerantie bij je hond? Welke symptomen heeft je hond getoond? Laat ons het dan weten in de reacties bij dit blogbericht.

We wensen jou en je hond een onbezorgde en pijnvrije tijd!