Verharen in het voorjaar
Bij de start van het voorjaar begint ook het verharen bij paarden. Ze laten dan hun dikke wintervacht los. Het is bekend dat het verharen voor paarden een hele prestatie is, die extra energie kost. Hoe de verharing verloopt en wat je kunt doen om je dier te ondersteunen lees je in het volgende artikel van Angelica.

Waarom verharen paarden?

Het signaal voor de rui is niet – zoals veel mensen denken – de temperatuur, maar het daglicht. Aangezien 21 december de kortste dag van het jaar is, worden de dagen in januari steeds langer. Dit wordt opgemerkt door de pijnappelklier, een hormoonklier, die zich in de hersens van het dier bevindt. Deze klier produceert het hormoon melatonine, dat onder andere voor het bioritme van het dier zorgt. Zodra de dagen langer worden, geeft de pijnappelklier het lichaam van het paard een signaal om de verharing te starten.

De temperaturen beïnvloeden de verharing alleen, wanneer de rui bij een plotselinge koude periode wordt ingezet. Dat is een beschermende functie van het lichaam, om een te snelle verharing van de vacht tegen te gaan. Je paard kan de warmte van zijn vacht bij onverwachte kou in het voorjaar nog nodig hebben. Zowel daglicht als ook temperaturen, hebben invloed op de dikte en lengte van het haarkleed. Daardoor kan je verwachten dat een paard in een open stal een dichtere en langere vacht heeft dan een paard dat in een dichte box staat. Pony’s hebben over het algemeen een langere vacht dan warm- en volbloed paarden.

Het verschil tussen herfst- en voorjaarsrui

Hoewel paarden tweemaal per jaar hun vacht wisselen, is er een duidelijk onderscheid tussen beide periodes. In het de herfst stoot je paard zijn korte, gladde zomerharen binnen een paar dagen of weken af en vervangt ze door korte winterharen. Tot in december worden de haren langer en ontstaat een vacht van lange dekharen en zachte ondervacht.

In het voorjaar kom je wekenlang onder de haren van je paard te zitten. Dat komt doordat de lange wintervacht in zijn geheel wordt afgestoten. Eerst gaan de lange dekharen eruit en dan de wollige ondervacht en tot slot komt dan eindelijk het dunnere zomerkleed tevoorschijn. Daarom is het ook niet vreemd dat sommige paarden in de zomer een andere (lichtere) kleur vacht hebben dan in de winter. Ze wisselen namelijk hun gehele vacht (met uitzondering van staart en manen)

Hoe verloopt de verharing van het paard in het voorjaar?

Het verharen duurt, afhankelijk van het paard en de temperatuur, zo’n 3 maanden en kost je paard veel energie. Veel dieren verliezen in deze tijd gewicht. Wanneer je merkt dat je paard minder vrolijk is of minder gemotiveerd is tijdens het rijden, dan is dat normaal. Veel dieren zijn op basis van dit inspannende natuurlijke proces lusteloos en mat. Houd hier rekening mee in het trainingsschema. Vergeet niet dat het lichaam van het paard bij de verharing een topprestatie moet leveren.

Het immuunsysteem en de bloedsomloop worden zwaar belast, doordat in het voorjaar de temperatuur overdag oploopt, maar het ’s nachts nog flink kan afkoelen. Wij kunnen ons lekker in ons warme bed nestelen of een extra deken pakken, maar je paard moet deze temperatuurverschillen zelf opvangen, wat veel energie kost.

De juiste ondersteuning voor paarden bij de verharing in het voorjaar

Borstelen

De intensieve verzorging van de vacht blijft geen paardenhouder bespaard. De losse haren kunnen flinke jeuk veroorzaken, waardoor paarden vaak gaan schuren en rollen. Je kunt je dier ondersteunen, door hem met een iets grovere borstel te borstelen. Rosborstels zijn in verschillende uitvoeren te krijgen en kunnen helpen de losse haartjes te verwijderen. Voor het hoofd en de benen kan je een zachtere borstel gebruiken.

Verharen in het voorjaar
Bescherming tegen de kou

De overgangsperiode van winter- naar zomervacht en de nog veel voorkomende temperatuurwisselingen zijn een belasting voor het immuunsysteem van je paard, die daardoor bevattelijker kan worden voor verkoudheden. Wanneer een dier op een warme voorjaarsdag nog weinig haar heeft verloren, kan deze sterk gaan zweten, terwijl de nachten nog erg koud kunnen zijn. Is de vacht van je dier lang, dan is het aan te bevelen, deze na de training goed op te laten drogen. Een andere mogelijkheid is om je paard een zweetdeken om te doen.

Verzorging door het juiste voer

Om de energietoevoer van je dier te waarborgen, is een aanbod van hoogwaardige eiwitten, sporenelementen, mineralen, vitaminen en vetzuren noodzakelijk. Je kan je paard zo heel goed, met behulp van voeding, ondersteunen. Belangrijk zijn onder andere zink, koper, mangaan en selenium. Ook biotine en foliumzuur, die tot de belangrijke familie van B-vitamine behoren, zijn onmisbaar bij de aanmaak van nieuwe haren en huid.

We gaan uit van de natuurlijkheid van het voedermiddel. Bij synthetische mineralenmengsels bestaat vaak het gevaar van disbalans bij de benodigde mineralen. Dat kan leiden tot een overbelasting van het ontgiftingsorgaan van je paard, doordat vele overbodige mineralen weer uitgescheiden moeten worden. Een natuurlijk aanbod van voedingsstoffen daarentegen kan het lichaam beter herkennen op opnemen. We spreken van een betere biologische beschikbaarheid.

Voor een evenwichtig aanbod van de genoemde mineralen, kan bijvoorbeeld zuiver biergist aanbevolen worden. Ook kieselgoer is nuttig, daar deze aan de toevoer van silicium bijdraagt. Silicium is bij de opbouw van een glanzende en sterke vacht betrokken en ondersteunt ook de aanmaak van hoorn en hoef. Om het aanbod van omega 3 te verzekeren en de vacht te laten glanzen, zijn lijnzaad- en hennepolie geschikt. Daarbij is langzaam en voorzichtig aanbieden belangrijk, wanneer je paard niet gewend is om oliehoudende voeding tot zich te nemen.

Tijdens het verharen heeft je paard ook meer eiwit nodig, om de nieuwe haren aan te maken.

Om de enorme prestatie van de rui positief te beïnvloeden, kunnen speciale kruiden zeer behulpzaam zijn. Brandnetel en paardenbloem worden door vele paarden graag gegeten en werken op natuurlijke wijze stimulerend op de stofwisseling en versterken daarnaast de lever en nieren. Rozenbottels geven een extra portie voedingsstoffen en vitamine en kunnen daardoor het immuunsysteem ondersteunen.

Een uitgebalanceerde voeding is onmisbaar om je paard bij het verharen te ondersteunen en de stofwisseling te ontlasten.

Houd oudere en zieke dieren goed in de gaten

Een gezond en goed gevoed paard weet wel raad met de extra belasting van de verharing. Wanneer je paard ouder is of een stofwisselingsprobleem heeft, kan de periode van rui een extra belasting betekenen. Deze dieren kunnen gewicht verliezen. Om dat te voorkomen, zou je het dieet toereikend moeten aanpassen.

Vaak kan je aan de vacht van je paard zien of de overgangsperiode van de rui te veel moeite kost. De vacht is dan niet mooi gesloten, maar staat open en de haren voelen als stro en zijn hard. Wanneer je dit bemerkt bij je paard, dan kan intensievere ondersteuning nodig zijn.

Wanneer je merkt dat je paard in de warmere maanden nog steeds zijn wintervacht heeft en het zwaar heeft bij het verharen, dan is het verstandig een dierenarts of natuurgeneeskundige voor dieren te raadplegen. In zulke gevallen kan het om een stofwisselingsziekte gaan en dan is een behandeling noodzakelijk.

Hoe ondersteun jij de paard tijdens de ruiperiode? Deel je tips voor de vachtverzorging met ons in de reacties.

We wensen je een mooi voorjaar en wonderbaarlijke buitenritten,
Angelica