Voedingssupplement: goed bewarenVoedingssupplementen moeten in de warmere maanden beschermd worden tegen hoge temperaturen. Waar kan je de voedingssupplementen het beste bewaren: in de koelkast? In de kelder? In het donker of licht? Angelica legt je uit, hoe de verschillende supplementen bewaard moeten worden, zodat ze zo lang mogelijk vers en werkzaam blijven.

Toevoeging is geen vervanging

Voedingssupplementen zijn producten die worden toegevoegd aan de normale voeding van je huisdier. Op deze manier vul je de voeding aan met essentiële voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. De supplementen kunnen gegeven worden in de vorm van kruiden, plantaardige en dierlijke producten, vezels en oliën. Voedingssupplementen zijn verkrijgbaar in geconcentreerde vorm, zoals tabletten, capsules, poeder en vloeistof, zodat kleine gedoseerde hoeveelheden aangeboden kunnen worden aan het huisdier.

Op de verpakking staat aangegeven wanneer het om een voedingssupplementen gaat. Zoals de naam al aangeeft, is een supplement geen vervanging voor een uitgebalanceerde voeding maar een aanvulling. De supplementen zijn bedoeld om je hond en/of kat te helpen gezond en fit te blijven.

Al onze voedingssupplementen bestaan uit pure natuurlijke ingrediënten, die gevoelig reageren op licht, hoge temperaturen en vochtigheid. Daarom worden de producten geleverd in speciale licht- en luchtdichte verpakkingen. Op elke verpakking staat aangeven hoe lang het houdbaar is.

Goed bewaren is belangrijk

De voedingssupplementen van AniForte kunnen het beste in de originele verpakking bewaard worden. Op deze manier wordt contact met o.a. zonlicht en vocht vermeden. Hier volgt een overzicht met de juiste wijze van bewaren.

Kruiden/kruidenmengsel

Veel ingrediënten van voedingssupplementen, met inbegrip van etherische oliën en flavonoïden, worden aangetast door licht of UV-straling. Daarom is de juiste wijze van bewaren van supplementen als kruiden of kruidenmengsels van invloed op de houdbaarheid. De juiste verpakking speelt hierbij een belangrijke rol. De verpakking moet vooral ondoordringbaar zijn voor licht, lucht en vocht. Zo bewaar je de waardevolle bestanddelen, het aroma en het gezonde effect van het voedingssupplement.

Olie

De wijze van opslag heeft een belangrijke invloed op de kwaliteit en houdbaarheid van koudgeperste olie en dus ook op de werking van het voedingssupplementen. Als de olie niet goed wordt opgeslagen, zal deze bitter of ranzig worden, zelfs nog vóór de uiterste houdbaarheidsdatum is bereikt. Alle koudgeperste oliën, in het bijzonder lijnzaad-, hennep- en zalmolie, moet je koel en donker bewaren en luchtdicht afgesloten houden. Op deze wijze kan je de olie tussen de 9 en 12 maanden bewaren.

Vooral het luchtdicht afsluiten van de fles is belangrijk om de kwaliteit van de waardevolle bestanddelen van voedingssupplementen in stand te houden. Een geopende fles lijnzaad-, hennep- en zalmolie moet daarom snel gebruikt worden, dat wil zeggen binnen 6 tot 8 weken. Bewaar gedurende deze tijd de gevoelige oliën in een koelkast bij 5 tot 10 graden. Het bijzondere aan zalm- en lijnzaadolie is dat je beiden ook kan invriezen. Op deze manier zijn ze tot zes maanden houdbaar en kunnen zolang als voedingssupplementen worden gebruikt.

Teunisbloem-, borage- en zwarte komijnolie moeten na openen zorgvuldig gesloten en op een koele, donkere en droge plek bewaard worden. Het is niet noodzakelijk om deze oliën in de koelkast te bewaren. Na het openen moeten ze wel binnen enkele maanden gebruikt worden.

Als voedingssupplement kan ook natuurlijke kokosolie/-vet gebruikt worden. Deze heeft een zeer lange houdbaarheid. Ongeopend is deze olie bijna 2 jaar houdbaar. Na openen en bij de juiste wijze van bewaren kan de olie nog een jaar gebruikt worden. Kokosolie hoort niet in de koelkast, doordat bij elke opening van het potje lucht bij de olie komt. Wanneer deze dan in de koelkast afkoelt, ontstaat condens in het potje. Dit vocht is een voedingsbodem voor microben en bacteriën. Daarnaast is in de koelkast opgeslagen kokosolie hard en daardoor lastiger te doseren.

Kokosolie kan het best bewaard worden op een donkere en koele plek, zoals bijvoorbeeld de provisiekast of een keukenkastje. Op deze wijze behoudt de olie een relatief romige consistentie en laat zich daardoor goed doseren. Wanneer de temperatuur boven de 20°C komt, wordt de olie vloeibaar. Dat is volkomen normaal en zorgt niet voor verminderde kwaliteit. Wanneer je de olie niet vloeibaar wilt gebruiken, is dan de tijd aangekomen om het potje in een koude kelder te plaatsen.

Natvoer

De opslag van AniForte PureNature blikvoer voor honden en katten is minder ingewikkeld. Door het verhittingsproces is het blikvoer zelfs zonder conserveringsmiddelen ongeopend tot 3 jaar houdbaar. Maar ondanks dat is het toch beter om de blikjes in een koele ruimte, zoals kelder of provisiekast, te bewaren. De houdbaarheidsdatum staat op elk blikje vermeld en betreft een gesloten verpakking.

Geopende blikken kan je niet bij kamertemperatuur bewaren, maar in de koelkast, afgedekt met een deksel of vershoudfolie. De inhoud van een geopend blikje moet binnen 2 dagen gegeven worden. Haal op tijd de juiste hoeveelheid voer uit de koelkast. Het is voor je huisdier beter om deze op kamertemperatuur te eten.

Opgewarmde, maar niet opgegeten voeding moet niet opnieuw aan het dier aangeboden worden. Tijdens het opwarmen kunnen zich talrijke bacteriën en micro-organismen in het voer komen. In de koelkast wordt de groei van de micro-organismen geremd, maar ze zijn al wel aanwezig. Zodra het voer dan weer op kamertemperatuur komt, zullen ze zich weer gaan vermeerderen. Om maag- en darmproblemen te voorkomen, moeten restjes blikvoer verwijderd worden.

Wanneer je deze tips voor het bewaren van voedingssupplementen in de praktijk brengt, zullen je viervoeter en jij langer plezier hebben van de producten.

Heb je speciale tips voor het bewaren van voedingssupplementen? Laat deze dan aan ons weten via de reacties op dit blogbericht.