Hoe gevaarlijk is een tekenbeet bij honden

Teken vind je vooral in de maanden maart tot oktober. Je komt ze dan tegen in weides, bomen en struiken. Een beet van een teek is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk. De teken kunnen namelijk ziektes overbrengen op de hond. Dierenarts Philipp Schledorn vertelt meer over teken en de risico’s van een beet.

Waarom is een tekenbeet gevaarlijk?

De term beet is eigenlijk niet correct. Een teek steekt door de opperhuid van de hond om bloed te kunnen zuigen. Bij een grote hoeveelheid teken, kan dit bij pups en kittens voor bloedarmoede zorgen. Dit komt gelukkig niet zo vaak voor. Het grootste risico zit in de overdracht van ziektekiemen. Honden worden na een steek niet gelijk ziek, maar kunnen daarna wel drager van bacteriën zijn.

De ziekte van lyme

Zo is de ziekte van Lyme de meest voorkomende aandoening die door teken wordt overgedragen. Doordat de symptomen, koorts, gebrek aan eetlust, gezwollen klieren en uitvalverschijnselen, niet zo duidelijk op lyme wijzen, wordt een besmetting vaak laat ontdekt. Een typische verschijnsel van de ziekte van lyme is dat de symptomen na korte tijd weer verdwijnen om vervolgens weer in vlagen terug te komen. Bij tijdige behandeling is lyme te behandelen. Bij een ernstige besmetting kan echter nierfalen optreden en ook de overdracht naar mensen is niet ondenkbaar.

Babesiosis

De zogenaamde honden malaria, Babesiosis, wordt ook door teken overgedragen. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van Lyme. De getroffen hond kan neurologische uitvalverschijnselen laten zien. Besmette honden leiden vaak aan bloedarmoede. Een besmetting kan door middel van bloedonderzoek vastgesteld worden. Ook hier is de prognose, bij een juiste behandeling goed.
Wanneer een hond naast gebrek aan eetlust, lusteloosheid en koorts ook bloedingen heeft, lijkt deze aan de ziekte Anaplasmose te leiden. In dit geval worden de witte bloedlichaampjes aangevallen. De behandeling zal vaak bestaan uit antibiotica en soms zelfs een bloedtransfusie.

FSME

FSME is een virusinfectie die ook door teken wordt overgebracht. Dit virus is voor mensen vervelender dan voor honden. Honden lijken er, op een enkeling na, niet veel last van te hebben. De ziekte heeft een zeer ernstig verloop, waarbij naast koorts, lusteloosheid en agressiviteit ook ontstekingen in de hersens kunnen ontstaan. Met als gevolg: krampaanvallen, verlamming, scheelzien, kleine pupillen, en ernstige hoofdpijn en pijn in de nek.

Ehrlichiose

Teken staan er ook om bekend dat ze Ehrlichiose overbrengen op de hond. Deze infectieziekte kan worden herkent aan lusteloosheid, verminderde eetlust, vermagering, koorts, zwelling van de milt en de lymfeklieren, bloedneuzen, bloedende ogen, bloedingen in de huid, bloed in de urine, stijve gang, oedeem en zwelling van de ledematen. Het komt relatief vaak voor dat een hond dubbel geïnfecteerd is met Lyme. De zogenaamde tekenkoorts komt vooral voor in de tropen, subtropen en het middellandse zeegebied. Daardoor moeten we met onze honden vooral oppassen wanneer we in die gebieden op vakantie gaan.

Teken verwijderenOm te voorkomen dat je hond met één van deze ziektes besmet raakt, is het belangrijk om een steek/beet van een teek te voorkomen. Naast een middel ter afweer van teken is ook een regelmatige controle op teken belangrijk. Het is het beste om na elke wandeling met een vlooienkam door de vacht van de hond te kammen. Op deze manier verwijder je teken, die nog niet vast zitten, uit de vacht. Er bestaat tegenwoordig ook een vaccinatie tegen Borreliose. In een gebied met een hoge besmettingsgraad is deze te adviseren.

Heb je een teek moeten verwijderen? Houd dan de plek van de beet de eerste dagen goed in de gaten. Helaas kan één tekenbeet genoeg zijn voor de overdracht van één van de ziektes. Let na een tekenbeet altijd goed op het verloop van de gezondheid.