Blog MaagtorsieMaagtorsies komen helaas regelmatig voor bij honden. Deze aandoening is dramatisch voor je viervoeten, omdat er maar een paar minuten kunnen liggen tussen leven en dood. Onze natuurgeneeskundige voor dieren Angelica legt uit hoe je een maagtorsie kunt herkennen en geeft adviezen welke maatregelen je moet treffen wanneer het jouw hond overkomt.

Wat gebeurt er bij een maagtorsie van de hond?

De maag van de hond is met enkele banden in de buikholte bevestigd. Er is genoeg ruimte voor de maag om uit te zetten bij de voedselinname. Wanneer de maag draait worden belangrijke bloedvaten en zenuwen afgekneld. De maag van de hond wordt hierdoor niet langer van bloed voorzien.

De kanteling van de maag bij de hond is altijd een acute en ernstige situatie, die met spoed behandeld moet worden. Bij een maagdilatatie-volvulus (MDV), zoals een maagtorsie ook wel genoemd wordt, moet de hond met spoed naar de dichtstbijzijnde dierenkliniek.

Welke honden lopen het meeste kans op een maagtorsie?

Niet alle rassen lopen evenveel risico op een maagdraaiing. Kleine of middelgrote rassen lijden beduidend minder aan deze ziekte dan grote honden. De oorzaak hiervoor is te vinden in de grotere buikholte en vaak bredere borstkas. Hierdoor is meer bewegingsruimte voor de maag waardoor deze makkelijker kan draaien. Hondenrassen die vaak door dierenartsen voor een maagtorsie behandeld worden zijn: Duitse Doggen, Rottweilers, Herdershonden, Dobermanns, Boxers, Berner Senners, Molossers en ook Setters. Bovendien is bekend dat met het ouder worden het risico op deze aandoening groter wordt. De reden hiervoor is de afnemende sterkte en flexibiliteit van de bindweefsels.

Oorzaken van maagtorsies bij honden

De vraag naar de oorzaak van een maagdraaiing is gecompliceerd en daar wordt nog veel over gediscussieerd. De opvatting dat honden na het eten niet mogen spelen lijkt achterhaald. Het is zeker dat gasophoping in de maag voorafgaat aan een maagtorsie.

Hoe kan je een maagtorsie voorkomen?

Doordat de oorzaak nog onduidelijk is en ook dierenartsen verschillende opvattingen hebben over de reden van een maagtorsie, is het moeilijk om preventieve maatregelen te nemen. Het risico op een draaiing lijkt wel verminderd te kunnen worden door kleinere maaltijden over de dag te voeren. Zwaar verteerbaar voer of gasvormende voeding kan je altijd beter achterwegen laten. De gasvorming die dan ontstaat, kan een voorbode voor de maagtorsie zijn.

Waaraan kan je een maagtorsie herkennen?

Voor een hondenbaasje is het belangrijk om een maagtorsie te kunnen herkennen. Hierdoor kan je snel reageren en het leven van je hond redden. Dit zijn teken van een mogelijke maagtorsie:

  • Onrust bij het dier
  • Behoefte aan koele plaatsen
  • Proberen over te geven
  • Opvallend veel speekselen
  • Steunen, hijgen, zwaar ademen
  • Vaker ontlasten
  • Snelle vlakke hartslag
  • Op één plaats blijven
  • Opgeblazen buik
  • Bleke slijmvliezen

De opgeblazen buik is het laatste signaal dat je niet over het hoofd moet zien. In het gunstigste geval herken je de andere signalen al daarvoor.

Wat moet je in deze situatie doen?

Wanneer je de symptomen voor een maagtorsie herkent, mag je geen tijd meer verliezen. Op weg gaan naar een dierenkliniek is nu essentieel, omdat niet iedere dierenarts de benodigde operatie kan uitvoeren. Het is daarom belangrijk het adres van een kliniek bij de hand te hebben. Zo bespaar je waardevolle minuten op het moment dat het erop aankomt.

Wat doet de dierenarts bij een maagtorsie?

Wanneer je met je hond bij een dierenkliniek ben aangekomen is de belangrijkste eerste stap om je dier in de bekwame handen van de dierenarts achter te laten. En daarna moet je wachten. Vaak is er geen tijd meer voor een uitgebreide diagnose en gaat de hond gelijk door naar de röntgen.

Aansluitend begint de behandeling. Wanneer de maagtorsie al vergevorderd is kan deze zeer ingrijpend worden. Door de afgesloten bloedtoevoer kunnen delen van de maag zijn afgestorven en deze delen moeten dan operatief verwijderd worden. Hoe verder dit proces gevorderd is, hoe slechter de situatie voor je hond is geworden.

Aan het einde van de operatie wordt standaard een deel van de maag aan de buikwand vastgezet (gastropexie). De maag van de hond groeit dan aan de buikwand en hierdoor kan een draaiing in de toekomst verhinderd worden. Honden waarbij dit niet gebeurt, hebben tot 80% kans om opnieuw een maagtorsie te krijgen.

Blog MaagtorsieWelke nazorg is voor jou hond belangrijk?

Na de operatie moet je hond vooral liefdevol verzorgd worden. Daarnaast is een licht verteerbaar dieet nodig. De maaltijden kan je op verschillende momenten van de dag geven. Dit speciale dieet is voor 2 of 3 weken wenselijk om het herstel van je hond te bevorderen. Als aanvullende ondersteuning van de genezing kan je Iepenschors door het voer mengen en met AniForte® Darm-Acuut de spijsvertering versterken. De daarin aanwezige kruiden zijn rustgevend voor de maag en helpen zo mee om je lieveling snel aan te laten sterken.

Heb je de nachtmerrie van een maagtorsie bij je hond al eens doorstaan? En welke preventieve maatregelen neem je? Laat het ons weten bij de opmerking. 

We hopen dat jij en je hond deze situatie nooit hoeven mee te maken. Maar mocht het wel zo zijn, dan hopen we op een spoedig herstel!

Team AniForte