De verraderlijke sporen op tapijt en gestoffeerde meubels zijn deze weken een duidelijk teken van een jaarlijks terugkerend fenomeen: het is weer tijd voor het verharen van je kat. Hoe kan je je dier hier het beste bij helpen? En hoe kom je weer van die lastige haren af? Onze natuurgeneeskundige Katrin heeft het antwoord.

Wat gebeurt er bij de rui van de kat?

Katten verliezen niet alleen hun haren bij de wisseling van zomer- en wintervacht, maar ook in de overige maanden. De fluweelpotige doorloopt regelmatig vier verschillende fases:

1. Anagene Phase = groeifase
2. Katagene Phase = overgangsfase
3. Telogene Phase = rustfase
4. Exogene Phase = Rui

Twee keer per jaar trekt de kat zijn hele vacht uit. Van de dikke wintervacht naar lichtere zomervacht en andersom. De rui is afhankelijk van de temperatuur en de lengte van het daglicht.
Vanwege deze afhankelijkheid hebben de buitenkatten duidelijk sterkere seizoensgebonden rui dan binnenkatten. Deze hebben door de warmte van de verwarming en het kunstmatige licht een meer permanente verharing. Voor de seizoensgebonden verharing geldt: in het voorjaar verliest je kleine tijger met de stijgende temperaturen zijn wintervacht. Voor al tussen april en oktober kan je bij warmere voorjaars- en zomermaanden een toename van het ruien bij je kat vaststellen. In de herfst geldt: hoe kouder het is, hoe dichter de wintervacht wordt.

Maar waar blijven al die haren?

Lastig en gevaarlijk – haarballen bij katten

De kattenharen belanden niet alleen op de kleden en bekleding, maar helaas ook in de maag van je fluweelpotige. Dit komt doordat katten, tijdens het wassen, met hun ruwe tong de haren oplikken.
Tijdens de rui verzamelen deze haren zich in het maag- darmkanaal, alwaar het samen met de etensbrij en verteringssappen tot een vaste haarbal vormt. De haarballen kunnen de oorzaak zijn van ontstekingen in de slijmlaag van de maag, maar ook van verstoppingen in de darmen. Om dit te voorkomen braakt je kat de haarballen regelmatig uit. Om dat braken op te wekken, vreten veel katten meer gras tijdens de periode van rui.

Wat kan ik doen om mijn kat te ondersteunen bij de rui?

Hoewel katten erg onafhankelijke dieren zijn, kan met onze steun het natuurlijke verharingsproces beter doorstaan worden. Zo valt het voor een stadskat vaak niet mee om op het balkon gras te vinden. Om je natneus optimaal bij het verharen te ondersteunen, kan je de volgende dingen doen:

Regelmatig borstelen

Hiermee worden losse haren uit de vacht verwijderd waardoor deze geen haarballen meer kunnen vormen. Daarnaast stimuleert het borstelen de doorbloeding wat de het proces van verharen versnelt. Het is vooral voor langharige katten en voor buitenkatten met een dikke ondervacht prettig om door middel van borstelen te worden bijgestaan.

Ondersteunende voeding

Binnenkatten moeten het hele jaar over de juiste voeding beschikken, bij buitenkatten is extra ondersteuning vooral seizoensgebonden.

Zalmolie

Dit helpt vooral bij het uitscheiden van ingeslikte haren en voorziet de huid van je natneus van onverzadigde vetzuren. Daarnaast stimuleert dit natuurlijke product de normale haargroei.

Biergist, silicium en onverzadigde vetzuren

Actieve formules voor de vacht en huid van je kat zorgen voor een dichte en glanzende vacht. Daarnaast wordt de geïrriteerde en gevoelige kattenhuid ondersteund. Bij het verharen kan bij gebrek aan voedingsstoffen een losse vacht ontstaan, wat dan weer voor jeuk kan zorgen. Met de juiste voedingsmiddelen kunnen deze tekorten voorkomen worden en hierdoor de conditie van de vacht verbeteren.

Hoogwaardig natvoer

Door kwalitatief hoogwaardig voer met veel vers vlees te voeren, voorzie je je kleine tijger van waardevolle voedingsstoffen. Een uitgebalanceerde en gezonde voeding is vooral bij de belastende  ruiperiode erg belangrijk. De PureNature voeders voor katten zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en zijn van premium kwaliteit.

Kattengras planten

Wanneer je een tuin of balkon hebt, kan kattengras een natuurlijk hulpmiddel zijn. Vele dieren – ook binnenkatten – eten het graag en het helpt om van de haarballen af te komen.

Wat kan ik tegen al de kattenharen doen?

Om de strijd tegen de dagelijkse haren te winnen staan er verschillende hulpmiddelen tot je beschikking. Zo kan je stofzuiger helpen bij het dagelijks opzuigen van alle losse haren die overal terug te vinden zijn. Met de plakroller kan je alle ongewenste haren van je kleding afrollen.
Het kan ook helpen om de lievelingsplaats van je kat, bijvoorbeeld de hoek van de bank, af te dekken met een deken. Deze kan regelmatig omgewisseld worden voor een frisgewassen exemplaar. Let er daarbij op dat de deken bestand is tegen regelmatig wassen en drogen. In de droger komen er nog veel haren los, die het wasprogramma overleefd hebben. De bekleding van je bank en luie stoel kunnen ook met een plakroller of een vochtige rubberen handschoen te lijf gegaan worden zodat ook daar de haren verwijderd worden.

Hoe hou jij je woning vrij van haren? En hoe ondersteun je je kat bij dit natuurlijke proces? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit bericht.