Met de hon op reisZomertijd is reistijd – en de hond kan natuurlijk goed mee. Niet alle honden reageren hetzelfde. De ene hond ziet het als een groot avontuur, terwijl de andere hond het heel spannend vindt. Onze natuurgeneeskundige Karin verteld wat je moet weten over reizen met de hond en hoe je de vakantie voor jouw en je hond zo aangenaam mogelijk kunt laten verlopen.

Een goede planning is belangrijk

Een vakantie met de hond begint met een goede planning. Wanneer je goed voorbereid op reis gaat, hebben jij en je hond minder last van stress. Wanneer jij onrustig bent, voelt je hond dat aan en zal ook gevoeliger reageren. Zorg er daarom voor dat je van te voren weet waar, wanneer en hoe je gaat reizen: onderzoek welke regio je wilt bezoeken, in wat voor onderkomen en hoeveel voer je mee moet nemen of dat je het daar kunt laten bezorgen.

Vakantieregio

Kies een vakantiegebied, waar het niet te heet is. Ook een stedelijke omgeving zullen de meeste honden als minder prettig ervaren. Je viervoeter zal een omgeving met water en wandelgebieden zeker waarderen. Natuurlijk zal niet elke hond zal hier hetzelfde over denken. Het is voor elke bestemming belangrijk dat je bekijkt welke regels er gelden en waar je op moet letten. Ook uitstapjes plan je het beste al vanuit thuis: mag je dier mee naar het museum? Mag de hond mee in het natuurgebied waar je wilt gaan wandelen? Zorg dat je op dit soort vragen van te voren een antwoord hebt.

Onderkomen

Het is voor jou als hondenbezitter misschien vanzelfsprekend, om voor de vakantie vast te informeren of je hond welkom is in het hotel, de vakantiewoning of op de camping. Controleer daarnaast ook of de accommodatie berekend is op een hond erbij. Soms kunnen er extra kosten gerekend worden om net dat ene huisje met wat meer oppervlak te kunnen reserveren.

Reizen

Of de reis belastend is voor de hond, hangt af van welk transportmiddel je kiest.

Wanneer je met het vliegtuig reist, is het aan te raden van te voren te informeren welke regels er precies gelden voor het reizen met de hond. De meeste aanbieders staan alleen honden tot een bepaald gewicht toe en willen dat het dier de gehele vlucht in een sky kennel blijft. Bedenk van te voren of dit, voor jouw hond, een ontspannen start van de vakantie is.

Kies je voor een reis per trein, dan moet je binnen Nederland een Dagkaart Hond aanschaffen. Is de hond klein en kan deze op schoot, in een tas of mandje, dan reist deze gratis. Ga je de grens over met de hond, controleer dan van te voren wat de bepalingen in dat land zijn. Zo is het in Italië bijvoorbeeld niet toegestaan om met een grote hond in de trein te reizen. In Duitsland zijn grote honden welk welkom in de trein, mits deze is aangelijnd en een muilkorf draagt. Voor blindegeleiden- of hulphonden gelden andere regels.

Het flexibelste ben je wanneer je reist met de hond in de auto. Denk erom dat de hond een goede gordel nodig heeft. En bij een lange autorit kan het aan te bevelen zijn om de hond nuchter mee te nemen of zijn zicht naar buiten te blokkeren. Dit kan voorkomen dat de hond wagenziek wordt. Zet ook de bagage goed vast. Met de auto bepaal je zelf wanneer jij en de hond toe zijn aan een pauze. Voor honden is dit vaak de prettigste manier van reizen.

Voer

Het is het beste om de hond tijdens de vakantie zijn gewone voer te geven. Verandering van spijs geeft stress. Vaak kan je droog- en natvoer op meerdere plaatsen kopen. Bij een reis met de auto kan je meer voer meenemen dan in het vliegtuig of de trein. Geef je je hond vers vlees dan kan je dit in een koelbox, in ingevroren toestand, meenemen of ook ter plekke aanschaffen. Het is ideaal als je op je vakantieadres een koelkast tot je beschikking hebt.

Hoe kan je je viervoeter op een reis voorbereiden?

Iedere hond reageert anders op veranderende omstandigheden. Veel honden zijn dol op autorijden, verheugen zich op het reizen op nieuwe avonturen. Terwijl andere honden liever thuis blijven en langer nodig hebben om aan een vreemde omgeving te wennen. Het is daarom altijd belangrijk om af te wegen of het goed is om de hond mee te nemen op reis. Vaak kan logeren bij vrienden of in een professioneel hondenpension verstandiger zijn voor honden die met paniek reageren op verandering.

Om je hond op de komende reis voor te bereiden kan het zinvol zijn, wanneer je enkele weken voor de vakantie begint met het geven van anti-angst-kruiden of capsules. De werkzame stoffen van natuurlijke ingrediënten kalmeren en kunnen de aanstaande reis wezenlijk rustiger maken.

Wanneer je hond tijdens de reis onverwachts bang worden en acute stress ervaren, dan kunnen de angst-globuli helpen de situatie weer onder controle te krijgen. De bachbloesems staan erom bekent dat ze dieren en mensen in spannende situaties tot rust kunnen brengen. De AniForte Scleranthus-Bachbloesems  zijn bijzonder geschikt tijdens de reis op momenten dat de hond te veel indrukken heeft opgedaan. Je kunt ze eenvoudig meerdere keren per dag (3-4 keer, bij grote honden 3 en bij kleine honden 2 druppels) door het voer mengen, om zo hun innerlijke rust en gelatenheid te ondersteunen.

Heeft je hond veel angst, dan is het aan te bevelen om een zelfde dosering in de vorm van Mimulus-druppels te geven. Alle AniForte Bio-Bachbloesems groeien in de pure natuur van de Alpen en worden met de hand verwerkt.

Met deze hulpmiddelen en je voorbereid op een reis met je hond. Jullie zijn klaar voor een gezamelijke en ontspannen vakantie.

Hoe reageert jouw hond op reisstress? Deel je tips en ervaringen met ons!

Fijne vakantie en veel plezier met je hond!