Wat is Artrose?

Artrose betekent het overmatig verslijten van de gewrichten. Het kraakbeen wordt afgebroken, het gewrichtsvloeistof wordt dunner en het gewrichtskapsel wordt kleiner. Dit veroorzaakt pijn en verminderde bewegelijkheid. Deze welbekende aandoening komt vaker bij oudere honden voor, maar ook jonge honden hebben er steeds vaker last van. Deze ziekte is niet te genezen en daarom zijn preventieve maatregelen erg belangrijk. Door geschikte maatregelen te treffen kunnen de klachten beduidend verminderen.

Hoe herken je artrose bij de hond?

Hoe eerder artrose behandeld wordt, hoe gunstiger het is voor het verloop van de ziekte. Loopt je hond wat stijf, kreupel of gaat traplopen moeizamer, dan kunnen dit de eerste signalen van artrose zijn. Door het achteruit gaan van de gewrichten kunnen zwellingen, pijn of gevoeligheid ontstaan. Om zekerheid te krijgen, of het echt om artrose gaat, is het verstandig om een dierenarts of natuurgeneeskundige te bezoeken.

5 Dingen die je over preventie en behandeling van artrose weten moet

1. Breng je hond op zijn ideale gewicht.

Elke kilo betekent een extra belasting voor de gewrichten van je hond. Doe je lieveling een plezier en vermijd overgewicht.

2. De juiste mate van beweging

Het gebeurt regelmatig dat honden te veel of te weinig beweging krijgen. Zorg dat de dagelijkse wandelingen interessant en gevarieerd zijn en houd hierbij rekening met de individuele behoefte van je hond. Eenzijdige oefeningen, zoals langdurige balspellen, kunnen blessures tot gevolg hebben. Honden joegen vroeger ook maar enkele minuten op hun prooi – dat zou vandaag de dag niet anders moeten zijn. Een aanbevelenswaardige vorm van beweging is een onderwaterloopband of zwemtraining.

3. De juiste voeding

Granen worden er van verdacht ontstekingen te bevorderen en zouden daarom, net als te veel zetmeel – uit b.v. aardappelen – vermeden moeten worden. Voor een gewrichtsvriendelijke voeding beveelt Angelica een uitgebalanceerde maaltijd aan: met gezond vlees, verse groente en fruit, om het immuunsysteem te versterken. Zoals altijd geldt: hoe natuurlijker hoe beter.

4. Zinvolle voedingssupplementen

Ter ondersteuning van de gewrichtsopbouw en de versterking van het gewrichtsvloeistof beveelt Angelica groenlipmosselpoeder en collageen aan. Daarnaast kunnen gember, rozenbottels, duivelsklauw, wilgenbast en wierook ontstekingen en de daarmee samenhangende pijn verminderen. Omega-3-vetzuren zoals lijn-, hennep- en visolie werken ook ontstekingsremmend en zijn essentieel voor een uitgebalanceerde voeding.

5. Alternatieve behandelingen bij gewrichtspijn

Acupunctuur, homeopathie of de inzet van bloedzuigers kunnen de behandeling van pijnlijke gewrichten positief beïnvloeden. Daarnaast zijn preventieve onderzoeken bij een dierenarts of natuurgeneeskundige belangrijk. Laat je lieveling 1 x per jaar onderzoeken zodat deze langer bewegelijk en pijnvrij blijft.

Welke ervaringen heb jij bij de behandeling van artrose of pijnlijke gewrichten? Vertel ons je ervaringen in de reacties onder aan deze Blog-Post. Ken je een viervoeter, die last heeft van artrose of pijnlijke gewrichten? Deel dan dit artikel met zijn of haar baasje.